fredag 29 januari 2021

Maffian som covid-sjukvårdare

Foto: Astrid Nydahl
 

Jag läser i Svenskan de senaste nyheterna om pandemin. Det talas om att maffian i Italien vill komma åt vaccinet för illegal distribution. Jag undrar vad man ska kalla Astra Zenecas strategi om inte en smula maffia-inspirerad. "I stället för en miljon doser av Astra Zenacas vaccin som Sverige räknat med under februari kommer det nu inte att levereras mer än 400 000. EU skulle under första kvartalet ha fått 80 miljoner doser – men får nu bara 31 miljoner" skriver Tomas Lundin i Svenskan. Här ett stycke om maffian i Italien:

"Interpolchefen Jürgen Stock kallade nyligen coronavaccinen ”det flytande guldet”, och sade att brottssyndikaten kan attackera och stjäla doser ur lagerlokaler, lastbilar och båtar som förvarar och fraktar vaccin. De kan också muta eller hota vårdpersonal och tjänstemän för att komma åt vaccinlager – eller för att placeras högre upp på turlistorna för vaccination.

Nyligen varnade den italienska polisen för att landets fruktade maffiagrupper vill komma över coronavaccin för illegal försäljning, och infiltrera och överta delar av distributionen och andra omkringverksamheter.

”Deras intresse i vaccinen beror på den enorma efterfrågan i kombination med den inledningsvis långsamma distributionen”, skriver den särskilda enhet inom den italienska polisen som spårar maffians försök att infiltrera olika, ekonomiska sektorer, i en rapport"

2 kommentarer:

  1. Den tredje mannen...
    Fast då var det utspädd Penicillin!

    SvaraRadera
  2. Så var det. Med förfärande resultat.

    SvaraRadera