lördag 16 januari 2021

Smärtan och förståndet. Den tysta zonen och Madame Bovary

Foto: Astrid Nydahl
 

Smärtan överröstar ibland tanken och förståndet. Det gör det inte bara svårt, utan ibland också omöjligt, att såväl läsa som skriva.

När smärtan därtill är omöjlig att beskriva, för att alls göra den begriplig, är kanske tystnaden bästa medicinen. Men tystnaden i det avseendet ligger inte för mig. Den tystnad jag strävat efter i hela mitt liv ska istället göra tanken och förståndet starkt närvarande.

Den tysta zonen kallade jag en av mina böcker (2001), uttrycket hämtade jag från den polske poeten och essäisten Adam Zagajewski. 

Under fredagskvällen såg vi Chabrols lysande filmatisering av Madame Bovary, med Isabelle Huppert i huvudrollen. Den gjordes 1991. Flauberts roman från 1856 gestaltar fint två huvudteman. Det ena är förstås den unga kvinnan som i sitt äktenskap med läkaren, den äldre Bovary, blir djupt olycklig och söker såväl passion som kärlek utanför äktenskapet. Det andra är berättelsen om konsumismen. Redan då fångade Flaubert in den sjukdom som säger att människan blir lycklig bara när hon shoppar. Det slutar som bekant med katastrof för Madame Bovary.

Isabelle Huppert i rollen som Madame Bovary

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar