fredag 1 januari 2021

Varför alls vaka in det nya året?


Det blev precis som jag visste. Hela Sverige plågades av nyårsraketer använda som vapen. Det har jag läst mig till under morgontimmarna. Här i Skåne var det särskilt illa.

Jag bojkottade annars nyårsnatten. Redan en timme före tolvslaget sov jag djupt.

Kvällen hade jag ägnat två fantastiska filmer av Krzysztof Kieślowski; En liten film om kärlek och En liten film om konsten att döda. De fick mig att begrunda uttrycket att det var bättre förr. Det var det förstås inte, men i den mörka, östeuropeiska vardagen kunde sådana mästerverk skapas. Kieslowskis filmer, vilka i kortare original ingår i Dekalogen, är 1980-talsverk. I mina ögon representerar de filmkonsten när den är/var som bäst.

Med minsta tänkbara flaska champagne önskade vi varandra något bättre än det som varit. Med de brun- och svarttonade filmbilderna somnade jag in. När jag vaknade låg trakten tyst och öde, precis som jag hoppats.


1 kommentar:

  1. Minns när jag på tv såg En liten film om att döda och hur fysiskt påverkad jag var när jag gick ut med hunden efteråt. Det var mörkt, dimmigt och hade regnat. Och jag kände mig klarvaknare än nånsin. Det var väl chocken efter den plågsamt långa scenen med strypningen av taxichauffören och sen mördarens skräck inför avrättningen. Länge var jag efter mkt grubblande emot dödsstraffet av rättssäkerhetsskäl. Men nu letar jag efter ett moraliskt kryphål. Det är en stor fråga och Kieslowskis film med sin djupa empati kan inte ligga till grund för en slutlig ståndpunkt. Du kan säkert snabbt komma på en rad fall ur historien där dödsstraffet varit det enda rimliga. Lite avämnes: Det är ett faktum att morden i Storbritannien ökade kraftigt efter dödsstraffets avskaffande på tidigt 60-tal. Såg föresten nyss en dokumentär om Jack The Ripper och om att antalet mord i London 1888 var 28 (med hans mord inräknade). Betänk då den extrema misären i White Chapel och i övrigt och allt snack om socio-ekonomiska faktorer! Borde inte London varit lika hårt drabbat då som Malmö och Sthlm etc tillsammans? Betänk även hur många våldsoffer som klarar sig tack vare vår sjukvård.

    SvaraRadera