måndag 22 februari 2021

Röda korset sitter med armarna i kors när Belarus förblöder

Olseröd söndag. Sex plusgrader men intakta isflak. Foto: Astrid NydahlUr Dagens Nyheter klipper jag detta avsnitt ur artikeln av Sasja Filipenko: Röda korset sitter med armarna i kors när Belarus förblöder

Ur ett Öppet brev till Peter Maurer, ordförande för Internationella Röda korset

Vi vet att Internationella Röda korsets historia även rymmer mörka kapitel. Då rödakorspersonal inspekterade de nazistiska koncentrationslägren såg de egendomligt nog inte gaskamrarna eller operationsrummen för experiment på människor. Att jag nämner lägren är inte för den grälla jämförelsens eller svidande förebråelsens skull. Den förbrytarregim som Internationella Röda korset samarbetar med uppförde i fjol ett helt nytt koncentrationsläger utanför Slutsk, i hjärtat av Europa. Här ska regimens mest aktiva motståndare spärras in, på direkt order från presidenten själv. ”Tills de lugnat ner sig allihop”, som landets vice inrikesminister uttryckte det.

Tycker inte ni att det borde vara omöjligt att inte låtsas om ett koncentrationsläger i vår tid? Internationella Röda korset är en av de mest inflytelserika humanitära organisationerna i världen, den måste sluta samarbeta med de komprometterade politikerna och i stället lyssna på vanliga människor som ropar på hjälp. 

Översättning: Mikael Nydahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar