fredag 26 mars 2021

Det var olagligt att stänga av tv:n

Foto: Astrid Nydahl
 

I Svenska Dagbladet skrev Ian McEwan om friheten och "sociala medier". Hans ord har bara blivit viktigare:
En annan lömsk aspekt av samtiden är den press och den övervakning vi sätter på varandra genom sociala medier. En nyligen publicerad brittisk rapport berättar om elva-, tolvåringar som lider av stark ångest när de börjar high school på grund av grupptryck, att vara på sociala medier och att "gillas". Mobbning har blivit vanligt i den typen av nätverk och vi har sett en våg av självmord bland unga.  
När George Orwell skrev sin stora totalitära dystopi "1984" fantiserade han fram en övervakande säkerhetsstat som kontrollerade varenda liten detalj i människors liv. Till exempel var det olagligt att stänga av tv:n. Men han hade aldrig kunnat föreställa sig det intrång i vanliga människors liv, av statliga och kommersiella intressen, som internet skapat förutsättningarna för. Framför allt hade han inte kunnat föreställa sig hur villigt vi medborgare skulle hänge oss åt att övervakas.
Till vardags vill jag gärna inbilla mig att jag är en fri människa som fattar beslut utifrån friheten. Så är det naturligtvis inte. Jag är lika styrd som alla andra. Styrd av marknaden, manipulationerna och nätets egna mekanismer. Avslutningsvis skriver han:
Så här är ett råd från mig, som ni kan ta till er eller strunta i: se till att skaffa er ett litet utrymme som varken är digitalt eller socialt. Köp en anteckningsbok, använd en penna, hänge er i total ensamhet åt era egna tankar inom ramen för er helt egna privata rymd. 
Ta makten över den plats där inga andra kan nå er, hitta er, påverka er, sälja något till er eller berätta för er om sin senaste semester. Återupptäck konsten att tänka själv. 
Jag har just återvänt hem från Landön. Där kan jag varje dag tillämpa hans råd. Det är i alla avseenden min plats, den plats där ingen kan påverka mig, sälja mig något eller tränga in i min sfär av inre frihet.

4 kommentarer:

 1. Jag har tillämpat hans råd sedan länge. Det är därför jag vandrar långt och oftast ensam. Ingenting annat än naturen och jag. Ibland träffar jag folk, men andra vandrare är ju som jag - ungefär.
  Nu mera önskar dock mina barn att jag skickar min tältplats dagligen per mobil. Jag tror de har insett att jag är gammal.

  Ha det bra i Malmö. Önskar dig lycka till!

  SvaraRadera
 2. Önskar dig detsamma.
  Även i Kristianstad...

  SvaraRadera