söndag 28 mars 2021

Diversedagens diversiteter i mars

 

Tillbaka hemma i byn slår det mig att jag kunde säga några ord om en bok jag köpte för en månads tid sedan. Den fick en fin recension i TLS och jag såg att författarinnan Jan Morris tidigare skrivit uppskattade reseböcker, bland annat om Venedig och Trieste.

Thinking again är den andra och avslutande boken med ett slags dagbokstexter. Det intressanta är att Jan Morris skriver utifrån en mycket stark, walesisk kultur och att hon ser på England med stora ögon. Ändå är hennes intresse för de brittiska öarnas gemensamma öde stort och det är ingen tillfällighet att hon följer och kommenterar Brexit-processen, inte utan rätt så giftig ironisk ton.

Men dagbokstexterna kan handla om promenader, byns invånare, havets sälta och vardagliga köksbestyr.

Så fick jag, av en ren tillfällighet, se att Jan Morris föddes som man 1926, och att hon avlidit 94 år gammal just som jag fick hennes bok. Hennes manliga liv var såväl journalistiskt som militärt och när hon genomförde sin könsoperation 1972 skedde det i Marocko. 

Hon tvingades av juridiska skäl skilja sig från Elizabeth Tuckniss som hon gift sig med 1949, och som tillsammans fick fem barn, bland annat den mycket kände poeten Twm Morys, född 1961.

Men de fortsatte leva tillsammans, och de gjorde de fram till Morris död i november 2020.

Överraskningar kan ge också en rätt så enkel bok som denna en ny krydda. Men det var alltså inte därför jag köpte den. 

Med en kvinna som fötts som man, och som skrivit en storsäljande memoar om detta könsbyte, på läsbordet kan jag kalla detta för en av diversedagens diversiteter. Allt det andra som ingår i begreppet för mig, får jag återkomma till.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar