fredag 26 mars 2021

Inför påsk och pesach, ett avstående och en sjukresa + en Nobelpristagare

Foto: Astrid Nydahl
 

En av de stora helgerna väntar runt hörnet. Vår påsk, 1-5 april,, djupt förankrad i kristen tradition. Men också judiska pesach, 27 mars - 4 april, som i år nära nog sammanfaller med påsken. 

 

Påsken är så symbolladdad att det tar lång tid att berätta om allt. Det har jag gjort i många år, men väljer att avstå nu. Pesah har jag också utförligt berättat om. Också den tiger jag om i år.

 

Det finns inga viktiga skäl till mitt avstående, bara att jag är så tyngd av smärtor och problem att det inte förmår inspirera mig. Jag vistas utomhus varje förmiddag, insuper vårtecken i växligheten och bland djuren.

Bara det är stort nog för mig. Återkommer med någon rad om det och annat i nästa vecka. På måndag ska jag till min barndoms stora sjukhus i Malmö. Där föddes mina tre äldsta barn och där var jag mycket ung inlagd. Sjuksköterskan försäkrade i telefon: "Du kommer inte att känna igen dig". Jag tror henne.

 

***

 

Jag arbetar med Anne-Marie Berglunds brev nu, och hittade igår detta glädjefyllda:

 

"Naipaul är helt strålande, han är den mest underbara Nobelpristagaren någonsin. Jag grät när jag lyssnade till hans Nobeltal (har du spelar in det?). Vilken visdom och ödmjukhet! Vilket själsligt mod. Han är en Ande! Oerhört gammal själ som kommer att leva evigt. Jag tror - är säker på att denna Drottning, som du säger om Lady Naipaul, är oerhört lycklig att leva bredvid denne Man. De är Kung och Drottning.

 

Jag såg också debatten med de fyra, och även där var Naipaul den mest insiktsfulla och Mänskliga, de andra som små ängsliga skolmagistrar, med små pappersansikten.

 

Ja, Günter Grass, som man tyckte var så stor - men han är väldigt begränsad och Puritan, helt inlåst i sin tyskhet. I sitt Öst och Väst - de har Muren kvar i hjärnan, som hindrar dem från fritt tankeflöde." 17/12-2001

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar