![]() |
Möllevångstorget, Malmö. Foto: Astrid Nydahl |
Malmö präglade mig för
alltid. Malmö är också nästan fyrtio år (!) efter att jag lämnade staden mitt hjärtas
hem. Där jag nu sedan 1983 bor, en bit utanför Kristianstad, är ingen ”hemstad”.
Visserligen är det den plats på jorden där det nödvändiga finns: läkare,
tandläkare, apotek, systembolag, matbutiker, caféer och bank. Men min hemstad
blir den aldrig. Född och rotad i Malmö förblir staden för alltid just min
hemstad. Att lämna sin hemstad förändrar inte mycket av de inre landskapen. Man
bär med sig rottrådarna. Man identifierar sig med hemstaden också sedan den
förändrats radikalt och gjorts till en socialt och kulturellt annan stad. Att
vandra på gator där också barndomsstegen togs gör dem inte alltid igenkännbara.
Tvärtom förundras man medan man går där som en främling, trots att man några
sekunder senare kan vakna till en stark känsla av hemhörighet: där ligger ju
biografen, där caféet, där högstadieskolan! Jag tror att mitt förhållande till
hemstaden, födelsestaden Malmö påminner om den känsla många invandrare har för
sitt födelseland, sitt fosterland, även om de aldrig återvänder dit. Rötterna
bär man med sig.
Staden hade jagat mig ut i en tystnad som jag längtat efter fram till dårskapens rand. Det var omöjligt att stanna i den stad som alltid mullrade, dunkade och skrek, som aldrig gav oss möjligheten till tyst samvaro i vårt eget hem därför att festerna, musikmaskinerna, slagsmålen, knarkkvartarna och zigenarritualerna på dragspel och bluesmästarens skrikande från enrummaren bredvid krävde sitt av luftrummet och eftersom jag inte riktigt förstod att jag inte kunde kräva särskilda tystnadsprivilegier bara för att jag fötts i fel tidsepok och för att mitt psyke saknade varje möjlighet att försvara sig mot den tidens kännetecken. Jag balanserade allra längst ut på kanten. Mina avgrundsskrik vände jag både inåt och ut i den närmaste familjekretsen, allt det som var demoner och vanföreställningar drabbade också dem, på ett mer fasansfullt sätt än jag kunnat ana då, medan det hände.
Sanningen står skriven på insidan av min hud. Jag måste läsa den rad för rad och omvandla den till begripliga kategorier. Tvånget är lätt att bära, eftersom det inte bara är jag utan också alla som blev min familj ska kunna läsa och förstå vad som hände och hänt sedan då. Tvånget är en sedan länge framvuxen kraft som kan bära eller brista. Den leder om inte annat till att Malmö blir en stad av kött. Den varken förskönas eller förtalas. Den kommer fram, så som en bild gör det på fotopapper.
I takt med en allt större
inflyttning av arabiska familjer i Malmö började förstås också vitsarna och
skämten om det komma. Men det var på största allvar som en ung irakisk kvinna
svarade på reporterns fråga om hur det gick att anpassa sig i Malmö: "Det
känns som hemma. Det känns som Irak eller nåt annat arabland. Jag trivs
jättebra i Malmö."
Den svenska flyktingpolitiken rymmer många paradoxer. En av dem är att man redan från start har betraktat det som en mänsklig rättighet att bosätta sig i de städer och områden där redan tjocka släkten från Damaskus, Bagdad eller Gaza bor. Systemet kallas Ebo och har kritiserats hårt av Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu. Det har inneburit extrem trångboddhet med fysiskt påtagliga problem som följd, inte minst i form av mögel och ohyra i de ständigt fuktiga och extrembebodda lägenheterna. Men det har också bidragit till en katastrofal gettoisering av Malmö. Klasskillnaderna som länge i modern tid varit stora i Malmö – industristadens mix av arbetarbefolkning och direktörsområden – har med denna utveckling blivit mycket större, men det självklara resultatet att stadens socialbidragskostnader slagit i taket sedan länge.
Det kommer väl en tid när de som blundar nu och skyndar hem till sina fina våningar eller villor inte kan värja sig längre? Eller kommer vi att få gated communities dit de rika flyttar och fortsätter att blunda för problemen?
SvaraRadera