onsdag 24 mars 2021

Medialögner och halvsanningar

Foto: Astrid Nydahl
 

Det finns en konsekvens i nyhetsförmedlingen och det är förstås inte en "nyhet". Det är ett etablerat faktum. Dagens exempel får börja med skjutningarna i Boulder, Colorado. Massmordet där utfördes inte alls av en "medelålders vit man", utan av Ahmad Al Aliwi Alissa som är 21 år. Hans motiv vill jag inte ens veta, men mönstret känns igen.

Det andra exemplet är bomben i skånska Höganäs. I det idylliska lilla samhället blev jag i unga år konfirmerad. Bomben förstörde ett tre våningars hyreshus och skadade ytterligare två. Vi vet vem som ligger bakom sådana sprängningar, men press och tv-nyheter nöjer sig med polisens "vi har ingen aning".

En av förortens värsta gangsters hyllas av Sveriges Radio som "årets artist". Ett skrivande flickebarn på DN hyllar beslutet, och säger att hans förbrytelser inte är värre än att de kan jämföras med svenska deckarförfattares.

Herr Lambertz gick självklart fri från våldtäksanklagelserna. Vad trodde vi? Och till hans "presskonferens" kom de megafoner som ställde upp som nyttiga idioter.

Så kan man fortsätta, dag för dag, att finna den medvetna förljugenheten förklädd som "journalistik".

3 kommentarer:

  1. Nja, men vi lever i ett land där våldtäktsdefinitionen urvattnats på ett både tragiskt o farligt sätt. På samma gång kan man ju undra hur det gått för en person med mer ordinära juridiska kunskaper.

    SvaraRadera
  2. Hvor er det et fint foto !!

    SvaraRadera