måndag 1 mars 2021

Vokalgruppen Vanja Modigh sjunger magiskt Fly Away

Vilja-Louise Skough Åborn skapar magi tillsammans med
Katarina Söderlund och Anna Larsson.

Jag citerar ur tidskriften LIRA och ber er lyssna till videon som ligger efter texten:
 
I vinternumret av Lira skriver vi om sångens inte så självklara plats på folkmusikscenen, och pratar bland annat med sångerskan Vilja-Louise Skough Åborn, som tidigare gett ut ett soloalbum med enbart sång.

Nu är hon aktuell i vokaltrion Vanja Modigh som i januari ger ut sitt första album Vocal tradition, enligt utsago ”en mix av svensk och nordisk folkmusik med georgisk polyfoni, kärnfull amerikansk old time, folkmusik från Korsika och egenkomponerad musik.”

Trion består av tre sångerskor, låtskrivare och arrangörer med bakgrund i vitt skilda genrer: Katarina Söderlund, Anna Larsson och Vilja-Louise Skough Åborn. De möttes på Kungliga Musikhögskolan under studier i svensk folksång, och där kom några gamla inspelningar från USA och Georgien att bli trions startskott. Tagna av sångernas skörhet och kraft samt med en fascination inför de inspelade rösternas olika klangfärger ville de tillsammans låta sånger och uttryck få berika varandra över genregränserna.

Första singeln från det kommande albumet – vars video vi kan se här – är Fly away, en traditionell folksång från Appalacherna i USA, arrangerad för tre röster av Vilja-Louise Skough Åborn. 

Denna sång ligger trion mycket varmt om hjärtat, berättar hon:

– När jag sjunger den här sången tänker jag på en ung kvinna som söker råd från sin mormor medan de, i skydd av verandans tak, sitter och tittar på sommarregnet som sakta strilar ned.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar