torsdag 22 april 2021

Att titta på SVT och skämmas

Foto: Astrid Nydahl
 

Jag ville se Kulturfrågan Kontrapunkt igår kväll. Det borde jag inte ha gjort. Något pinsammare kan jag inte tänka mig att det har visats i SVT under minsta seriösa flagg.

De två lagen hade två prioriteringar. En var att fnissa och skratta så mycket som möjligt. Den andra var att visa att de kunde alla de samtida modeorden, som "liksom", "typ" och "alltså va".

När en synnerligen vulgärt målad soluppgång visades gissade man på Nolde. Stilen var inte ens i närheten av Nolde. När ett avsnitt ur Harry Martinsons Aniara lästes, gissade man på Olle Adolphsons Trubbel. Stilen var inte ens i närheten av Adolpson. Och så fortsatte det. Mer fel kunde det inte bli, men roligt verkade de ha i sina dagskrevader av flabb. När ett svar visade sig vara Joakim Thåström, var programmets domare Eva Beckman tvungen att i storbild visa sig själv som tonåring tillsammans med sångaren.

När ska jag lära mig att avstå SVT?

13 kommentarer:

 1. Aldrig skall jag, en tittare, förstå TV 1 eller ens TV 2...
  Hoppas att Hjalmar Gullberg förlåter mig!

  SvaraRadera
 2. Har inte sett på SVT och kanal 4 sedan 2018 annat än i få undantagsfall.
  Mitt psyke och blodtryck klarar inte av det.

  SvaraRadera
 3. Föredömligt av er båda två. Jag är ännu en syndare men det ska jag råda bot på.

  SvaraRadera
 4. SVT är mer en klubb för inbördes beundran idag.

  SvaraRadera
 5. Beckman & Beckman ligan; dom har sin far geniet Erik B. att tacka för allt. Det är tydligen lätt att glömma... "Kulturman" passa sig för att gå upp i ronden mot Strindberg ("Kulturkvinnan"). Kulturadelsdamerna B&B, infödda o bortskämda.

  SvaraRadera
 6. Mats, det har du förmodligen rätt i. Två nyckelpositioner, Åsa på DN och Eva på SVT. Men det värsta är att självaste chefen är dotter till två framstående, förvisso nu avlidna, kulturkritiker, Nils Gunnar Nilsson och Kerstin Stjärne. Undrar vad de skulle ha sagt om dotterns programpolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en djupt problematisk o ohälsosam situation, o den har varat länge nu.

   Radera
 7. e-hog, tack också du! Intressant blogg du driver.

  SvaraRadera
 8. Ibland tänker jag att jag ske se ett program på SVT men så tänker jag igen: nej, jag kommer bara att bli besviken, rentav arg.

  SvaraRadera
 9. Här i Tyskland är det i princip omöjligt att se SVT Play eller programmen. Jag kanske ska vara tacksam då och nöja mig med Discoveryplus och Superettan i fotboll.

  SvaraRadera
 10. Idag visar SVT2 "Birdman". Ni som inte har sett det än har tillfälle att få igen lite av er tvångsinbetalda licenspengar. Birdman är helt makalös film. Ska se om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en intensiv film! Kan jag också rekommendera.

   Radera
 11. För mig är SVT numer först o främst "Öppet arkiv"; vad sägs om "Ett sorts Hades" (96), el "Personkrets 3:5" (98), båda i regi av mästaren själv. Sådan television görs ej längre.

  SvaraRadera