måndag 5 april 2021

Kyrklockor, postnedrustning och religiösa igenkänningar

Korsholmen, påskdagen. Foto: Astrid Nydahl

 

Medan kyrkklockorna ringde i Ivetofta kyrka satt vi med den iskalla vinden från Ivösjön mot händer och kinder.

Vi närmar oss vardagen igen. Då väntar vi post varannan dag, enligt tidens nya melodi. Just därför har jag, efter herrans många år, sagt upp min prenumeration på Times Literary Supplement. Det är meningslöst att tro att det ska fungera ens med magi.

Vad är Annandag påsk mer än en röd dag? Jag tvivlar på att särskilt många ute på stan (eller inne i galleriorna) kan svara på frågan. Så här svarar Svenska kyrkan:

På annandag påsk kan vi lyssa på flera berättelser om hur den uppståndne Jesus visar sig för lärjungarna. Lärjungarna sitter under den här dagen antingen gömda efter det som hänt under påsken, eller är på väg bort från Jerusalem.

En av berättelserna kallas för Emmausvandringen. Det handlar om två lärjungar som är på väg bort från Jerusalem. De går och samtalar på vägen. Plötsligt slår någon följe med dem. 

Det är Jesus, men de känner först inte igen honom. Han frågar lärjungarna: Vad är det ni går och talar med varandra om? De berättar om allt som har hänt under påsken. När de stannar för att äta och Jesus bryter brödet känner de igen honom.

Ingen skulle förstås känna igen honom om han besökte en galleria i Kristianstad för att bryta brödet i hamburgerrestaurangen. 

Kanske är den samtida islamiska klädseln bara till för att de "ska känna igen varandra"? Det har sagts, i vår tid inte minst av Turkiets ledare att "moskéerna är våra baracker, de troende är våra soldater och minareter är våra vapen"- därför tror jag att man kan föreställa sig slöjan i alla dess olika former är ett slags stridsuniform. Vi otrogna ska i alla fall aldrig missförstå erövrarreligionens avsikter och mål.

1 kommentar:

  1. Känna igen varandra, där kom du nog på sanningen i världens röra. Man markerar sin utanförskap och tillhörighet till något. Missbedöm inte de beslöjade kvinnorna som ovilliga förtryckta.

    SvaraRadera