tisdag 18 maj 2021

Peter Handke frotterar sig med krigsförbrytare

Foto: Astrid Nydahl
 

"Peter Handke kan nu lägga ytterligare några hedersbetygelser till den långa rad av utmärkelser som bland annat innehåller Nobelpriset. För en och en halv vecka sedan, fredagen den 7 maj, mottog Handke Republika Srpskas främsta orden i Banja Luka, den största staden i den serbiska delen av Bosnien och Hercegovina. Han sällar sig därmed till den illustra skara som tidigare erhållit utmärkelsen, berömdheter som de livstidsdömda krigsförbrytarna Ratko Mladic och Radovan Karadzic eller den serbiske högerextremisten och milisledaren Vojislav Seselj. ”Detta är ett stort ögonblick för mig”, sade Handke i Banja Luka." Michael Martens i Dagens Nyheter.

Jag är inte det minsta lockad av att börja debattera Peter Handkes umgänge med serbiska och bosnienserbiska krigsförbrytare. Det gjorde jag utförligt i samband med att han fick Nobelpriset. Däremot önskar jag att alla med intresse för litteraturens moraliska och politiska aspekter ska läsa Michel Martens artikel. Han är
författare och Sydösteuropakorrespondent för Frankfurter Allgemeine Zeitung baserad i Wien och författare till en biografi över den jugoslaviske diplomaten och Nobelpristagaren Ivo Andrić.

Banja Luka har en allt annat än vacker 1990-talshistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar