torsdag 20 maj 2021

Polen, ett 80-talsminne

Foto: Astrid Nydahl
 


Det luktar igen. Lukten av utslagna blommor. Ljudet av fåglarnas sång.Vinden kan vara svag eller stark, det spelar inte så stor roll. Nere i kyrkbyn ser jag storkarna. De står där på taken i sina bon och ser alldeles vardagligt icke-märkvärdiga ut. Ändå är det just det de är. Storkarna har återerövrat sin del av Skåne och lever där ovetande om hur artens historia sett ut. För fyrtio år sedan var det bara i norra Polen jag kunde se stork.

Storkhägnet i Viby blev känt vida kring. Idag finns hägnet inte mer. Man registrerar istället friflygande storkar, som häckar på två gårdstak. De storkar jag sett denna försommar har häckat på gårdsbutikens tak. En av dem ligger där sedan en veckas tid, alldeles säkert ruvande.

Polen, samma resa.


Resan med tryckplåtar, färg och annan utrustning till Solidaritet var gastkramande. Varje gång jag ser en stork minns jag min egen rädsla i kön fram till gränskontrollen när vi kommit av färjan. Tungt beväpnad militär sökte igenom bilarna, i den framför oss tog man ut ett paket blöjor och sprättade upp det.

Jag var alldeles säker på att vi skulle åka fast. Det gjorde vi inte. Han som körde bilen hade starkare nerver än jag och övertygade militärerna om att vi kommit till Polen för att leta vackra kvinnor. “Ni är välkomna” sa de. Vi skruvade upp Suzanne Vega i bandspelaren och körde mot skogarna där vi skulle lasta om, inför leveransen i Szczecin.

 

Bilder från resan i norra Polen. De är tagna av mig och min dåvarande svåger som körde bilen. Längst ner sker omlastning av den underjordiskt tryckta litteratur som syns på bilden ovanför.

Förtydligande: i den preparerade bilen hade vi i hålrummen (under sätena och i dörrarna) tryckeriutrustning med ner till Polen, och i samma utrymmen hade vi illegalt tryckt litteratur med oss hem, för en utställning som Solidaritet skulle arrangera i Paris.

2 kommentarer:

 1. Inte visste jag att du var en smugglarkung!
  Vi har också en i släkten men han smugglade Biblar till Sovjet. Om man gav cigaretter, sprit, kaffe och nylonstrumpor till gränsvakterna var övergången fixad.
  När religion blev åter tillåtet och hyllad av överheten övergick han till hjälpverksamhet. Dock kan tullen inte längre blidkas med sprit mm.

  SvaraRadera
 2. Tack Elina
  All smuggling in i diktaturer ska uppmuntras och göras av människor med goda avsikter.

  SvaraRadera