lördag 19 juni 2021

"...en modern människa är en människa som alltid har bråttom"

Foto: Astrid Nydahl
 

Längtar du efter lite regn i hettan? Under fredagen var det 32 grader här, idag lördag förväntas 35.

 

För trappistmunken Thomas Merton (1915-1968) var regnet en värdemätare på stillhet, långsamhet och kontemplation. Istället för att försöka mota bort regnet ur medvetandet bejakade han det som en påminnelse om det eviga kretslopp som är själva livets förutsättning.

 

I en essä säger han att regnet är ett bevis på att också det som inte kostar något har ett värde, och att lyssnandet till regnet blir en påminnelse om hur allt jordiskt är inlemmat i en rytm som vi inte alltid erkänner; i denna rytm finns det meningsbärande. I det kan vi bli människor som inte längre lever under nödvändighetens slaveri. Thomas Merton citerar dramatikern Eugène Ionesco som skrev att ”en modern människa är en människa som alltid har bråttom, en människa som inte har tid, och som är en nödvändigheternas fånge”.

 

Men det nödvändiga är i de allra flesta fall en illusion och ett självbedrägeri, och det faktum att vi rusar genom livet för att hinna med allt vi ”måste” gör oss också oförmögna att alldeles stilla lyssna till regnet. Merton skriver: ”Instead of waking up and silently existing, the city people prefer a stubborn and fabricated dream.”

 

Om Thomas Merton kan man läsa utförligt här i Signum.

4 kommentarer:

 1. "inte kostar något"?
  Då har du inte räknat på vad en avsaltningsanläggning i Stockholms skärgård kostar...
  Som bl.a bonde var jag djupt bekymrad över försommartorkan i Trögden.
  Fastän vi hade en bevattningsanläggning.
  Njut nu, så länge värmen varar1
  Snart kommer istiden...

  SvaraRadera
 2. Det är inte min uppgift att "räkna på". Jag citerar en gammal text skriven av en trappistmunk, och den lovsjunger långsamheten.

  SvaraRadera
 3. Tack ska du ha, det begrep jag inte

  SvaraRadera