fredag 25 juni 2021

”Kultur har för det mesta varit som en östtysk plastpåse". Och så ett terrordåd i Tyskland

Foto: Astrid Nydahl
 

”Kultur har för det mesta varit som en östtysk plastpåse/över huvudet, kvävande och våt, där vi/ genom prasslande veck ser en våldsamt/ förvriden värld och försöker att inte kräkas”, skriver Les Murray i dikten Ett led i statushöjningen

 

Varför plastpåsen är just östtysk vet jag inte, i min föreställningsvärld kan den ha kommit precis var som helst ifrån, eftersom den på sitt sätt symboliserar konsumismen. Varför ta med en egen tygkasse eller väska till butiken när de har dessa tjocka rullar med plastkassar till vår tjänst?  

 

Murray vill något särskilt med sin dikt, han säger att den innehåller karriärer, sex, självförakt och ”kladdiga pengar som stinker som disktrasor” och att denna påse, när den blåser iväg, kommer att ”fastna på samma stängsel som Hitler, och trasas sönder”. Det är en djärv metaforik som Murray är en av få att behärska.

***

Mer tyskt:

Terrordådet i Würzburg idag blir ytterligare en spik i kistan för den förljugna mångkulturen. Länken går till en kort video. I denna text kan man läsa mer, men förstås inte ett klargörande ord. Det är tabu, som alltid. Terroristen är somalier och de senaste nyheterna uppger tre döda.

 

 

2 kommentarer:

  1. Jag och hunden kommer i midsommarnatten hem efter fest med nära och kära, sätter mig på toa för att pissa och läser detta. Ok, "bara" Tyskland. men det kunde varit Sverige. Hur mycket tål ni? Min gräns är för länge sen passerad.

    SvaraRadera
  2. Det kommer. Sverige er sluppet mirakuløst billigt

    SvaraRadera