fredag 4 juni 2021

Minoritet bland majoriteten

Foto: Astrid Nydahl
 

"Tänkte att du borde ha varit finlandssvensk, så hade det blivit fart på debatten! Det är skrämmande hur majoritetsspråket trycker ner och försöker utplåna det svenska språket, här i dessa forna nästan totalsvenska trakter!

 

Jag fick ett mindre 'utbrott' (...) på Bostadskontoret, där ingen anställd kunde hjälpa mig tolka ett papper som kommit, ventiler ska bytas ut, och jag fattade ju inte vad som står, vad jag ska göra. De tittade på mig som om jag var från Mars (...) Fick saken utredd genom en granne jag råkade stöta på, Inga, som varit krigsbarn i Sverige (...) Gråt en skvätt denna dag, det gör jag." Anne-Marie Berglund i brev till mig, 6/8-2009

 

Anne-Maries ord fick mig att tänka på motsvarande situation i Sverige. Här har den finsktalande arbetarklass som kom till Sverige i ett tidigt skede, och här arbetade i industrin (inte minst konfektionen), nu så kallade förvaltningsområden. Den lagen säger att det ska finnas bland annat finsktalande att tillgå på myndigheter, sjukvård och äldrevård. Språklagen omfattar alla de erkända minoritetsspråken samiska, finska, jiddish, meänkieli och romani chib.

 

Jag är bara rädd för den dagen arabiskan får samma status, ty då måste dess "förvaltningsområde" täcka stora delar av Sverige. Då kan finnar, samer, tornedalingar, romer och judar glömma sin plats i det svenska samhället, om de inte redan gjort det.

 

Mer att läsa om minoritetsspråken finns det här.

 

 

4 kommentarer:

 1. Inte hade vi finnar tolk eller bidrag när vi kom för att arbeta i Sverige på -50, -60, -70 talet. De som hade kommit före hjälpte till. Gick det inte bra med jobb fick man åka hem. undantag finns men nog är de få. Lagen kom långt efter.
  Men det gick bra för flera. Orsaken att flytta var ju arbete inte omhändertagande livet ut.
  Inom 30 år är arabiskan majoritetsspråk i Sverige eftersom invandrare blir majoritet. Enkel statistik.
  Då har mina barnbarn flyttat från Sverige, precis som jag flyttade från Finland fast av andra skäl.De siktar sig redan på yrken och språk som är gångbara i västvärlden. Frågan är: finns det någonstans att flytta till? Framtiden är inte ljus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Än kommer dag, än är ej allt förbi!!!"
   Finland duger gott.
   Åtminstone har jag klarat mig de senaste 3,5 åren...
   Visserligen är Jeppis klart svenskspråkigt, men i alla fall.
   I går lyckades jag förnya mitt svenska pass i Norrtälje.
   Trots rostig Rospiggska!
   Undrens tid är ej förbi...

   Radera
 2. Tack Elina,
  Det finns många bistra sanningar i din kommentar.
  Slutfrågan säger allt: finns det någonstans att flytta?
  Svaret är ett automatiskt nej. Inre exil på relativt stilla mark är enda alternativet nu, men det kommer att upphöra. I vår lilla by är förfallet redan långt gånget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min Kommun har lyckats gå ner sig på de 30 år jag har bott här. Så kallade no-go-zoner", klaner, skjutningar, stora rättegångar och till knarkmarknad har jag nu tre meter från dörren. Över 50% av män under ca50 är invandrare. Skolan ska vi inte ens prata om. Det var på topp när min dotter avslutade gymnasiet. Nu har de stödundervisning i svenska där. Socialbidragsberoende är hög.
   Nej, jag röstade inte för detta men fick det ändå.

   Radera