onsdag 2 juni 2021

Pionjär och vänstersionist. Minne av ett möte med Aharon Harel

Samtal med Aharon Harel, mitten av 80-talet. Privat foto
 

Detta är en fjärde och sista bloggpost om möten i Israel på 1980-talet.

 

Aharon Harel (född i Pinsk 1932, avled 2000 vid 68 års ålder), var en av den israeliska arbetarrörelsens pionjärer. Han kom till Palestina 1935 och anslöt sig till student- och arbetarfederationen HaNoar HaOved. Han kom att studera ekonomi vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

 

Vi möttes på en kibbutz, jag slogs av hur kort han var, och hans öppningsreplik anspelade på att jag i hans ögon var raka motsatsen.

 

Han anslöt sig till Mapai åren 1960-1964 för att sedan gå vidare till Rafi, där han blev medlem av centralkommittén. Detta nya parti var en utbrytargrupp från Mapai.

 

Han har en historia inom Histadrut och Alliansen från 1981, den organisation som var en sammanslagning av Labor Party och Mapam.

 

När jag mötte honom på kibbutzen i norra Israel var det för att intervjua honom om hans roll som chef för Beit Berl College i närheten av Kfar Saba. Han var också intressant som mediapersonlighet. 1988, flera år efter vårt möte, blev han ordförande för Israel Broadcasting Authority.

 

Tack vare bilden minns jag detta möte. Trots att det var flyktigt under ett besök där jag träffade många andra. Bilderna fungerar som minnespunkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar