lördag 5 juni 2021

Politiskt förfall i det svenska riket

Foto: Astrid Nydahl
 

Politiskt förfall innebär också socialt och kulturellt förfall. Varje politisk linje har en svans bakom sig, och det är den som utgör samhället. Ingen nation finns utan sina traditioner, språk och sociala rimligheter.

Jag såg ett samtal om Orwell i Axess teve, där det bland annat betonades att också den verkligt fattiga arbetarklassen beundrade Churchill därför att han upprätthöll gränsen för anständighet. Utifrån det verkade han både som författare och nationens ledare i kriget mot Hitlertyskland.

Vem kan vi beundra i den politiska klassen i Sverige 2021? Ingen, bokstavligt talat ingen. Gång på gång får vi, dagligen, exempel på hur ett politiskt förfall medför sociala orättvisor av ny typ och kulturell splittring som orsakats av den stora invandringen från koranläsande länder. Var finns anständigheten i den politiken?

Politiskt förfall borde leda till väljarflykt. Det gör det inte. En av förklaringarna kan vara att medborgaren görs till konsument eller väljare. Vi hade ett ord med oss från 1970-talet som kan användas också idag: röstboskap.

1 kommentar:

  1. o en god medborgare är en god konsument; konsumera mera!

    Som det hette på den tiden.
    "Evergreens".

    SvaraRadera