söndag 13 juni 2021

Ullmar Qvick fyller 87 år idag

En av de äldsta albanska böckerna i mitt bibliotek
 

Idag fyller Sveriges ende albanolog, Ullmar Qvick, 87 år. Jag vill sända mina varmaste gratulationer till dig Ullmar, och hoppas att du får en fin dag med albanska och svenska vänner, och inte minst med hustru och barn.

Ullmar, du är förstås den ultimata källan till kunskap om albansk historia, kultur och politik. Du har följt landet och dess folk, både i Albanien och i Kosova, så oerhört mycket längre än någon av oss andra. Att du talar och skriver språket flytande är för dig en självklarhet - du är ju rentav ingift i en albansk familj! - men för oss andra är det smått otroligt.

Vi möttes i Durrës sommaren 1978. Då härskade ännu Stalinbeundraren Enver Hoxha. Det fanns nästan inga utlänningar alls i landet. Trots upprepade försök att hävda motsatsen var Albanien en mycket isolerad nation, där folket förvägrades rätten till fri information, fri press och kultur. Ändå smög sig utlandet allt mer in i Albanien. Med ökade tekniska möjligheter var det en omöjlighet för regimen att stoppa. Efter vår resa 1978 fick jag av en resenär veta att han träffat punkare på Skanderbeg-platsen. Jag misstrodde honom då, men det skulle jag inte ha gjort nu. Du blev i Durrës vår enda källa till information om vad som pågick i landet, då du satt och läste tidningen för oss andra. Men inte ens i Zëri i Popullit (Folkets röst heter den ju, men den var snarare kommunistpartiets röst) fick man veta ett smack om den dramatiska brytningen med Kina.

Här hemma kämpar jag fortfarande för att förstå fler albanska ord och uttryck. Det går bättre för varje försök att t.ex. översätta en albansk dikt. Men det är till dig jag vänder mig när jag behöver fråga något viktigt.

Den gångna veckan gratulerade jag en 90-åring, och då slog det mig att också du närmar dig denna ålder. Men det är just idag, på din 87-årsdag, som jag vill framföra mina gratulationer till dig. Gëzuar ditëlindjen!

Ullmar Qvick möter Kosovas första president, Ibrahim Rugova efter att landet blev självständigt. Privat foto. Observera fotot i bakgrunden, där Rugova möter påven.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar