fredag 30 juli 2021

Bästa sommarläsningen, avsnitt nio: Rebecca Solnits Wanderlust


 

I näst sista avsnittet i min serie med sommarläsningar vänder jag mig till en tanke- och flanörbok. Den kanske betraktas som en fackbok, men för mig är det ren lust att läsa den.

 

***

 

I kapitlet Den ensamma fotgängaren och staden (i Wanderlust. Att gå till fots (Daidalos, översättning av Helena Hansson och Djordje Zarkovic) skriver Rebecca Solnit:

 

I staden är man ensam därför att omvärlden består av främlingar, och att vara en främling omgiven av främlingar, att vandra omkring under tystnad med sina hemligheter och fantisera om hemligheterna hos dem man möter, är en av de mest fullkomliga njutningar som finns.

 

Den iakttagelsen är lätt att känna igen sig i. Det är just ”främling omgiven av främlingar” man blir om man sätter sig på torgets utomhuscafé. Därifrån betraktar man det mänskliga livet särskilt bra. Det gör man för övrigt också när man planlöst går utmed stadens trottoarer eller gågator. Bäst fungerar det förstås i en främmande storstad. I den egna staden är det som om effekten upplöses och försvinner i takt med att man hälsar på bekanta.

 

Solnit skriver:

 

I små doser hör vemod, främlingskap och introspektion till livets mest utsökta njutningar.

 

Just det vet varje ensamresenär. Vemodet blir det naturliga grundackordet, ur vilket allt resan erbjuder sipprar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar