lördag 3 juli 2021

Sverige är under attack

Foto: Astrid Nydahl
 

Nej, det går inte att handla i Coopbutiken. Sedan igår är den stängd. DN skriver:

Coop rekommenderar att kedjans samtliga butiker i Sverige stänger på lördagen efter att kassasystemet havererat.

Orsaken uppges vara en internationell hackerattack mot en av Coops it-leverantörer, Visma, som tidigare varit måltavla för cyberattacker.

Det är ett krig som pågår. Det utkämpas både digitalt och med vapen i Sveriges förorter. Nå, det sprider sig också i stadskärnorna.

Hackerattackerna har oklara mål. Skjutningarna väsentligt klarare i avsikt. Nu greps 17-årige Sakariye Ali Ahmed, en redan i unga år ökänd kriminell i Biskopsgården. Han har mycket på sitt samvete.

Sverige är under attack. Men det märkliga, det som skiljer samtiden från krigstiden, är att maktens män och kvinnor i hög grad skapat situationen med en extremt liberal "flykting"-politik. Varje gång jag ser dessa mordiska män från Afrika, Asien och Mellanöstern säger jag till mig själv att detta bara kommer att bli värre. Mycket värre.

6 kommentarer:

 1. Jag är varken pro-USA/pro-Nato eller pro-Putin. Vi européer är klämda mellan stormaktsblocken. Dock - i fråga om Ukraina, står jag - av rädsla för atomkriget (koms ihåg det gamla antikverade 50-tals-uttryck?) - på Rysslands sida - utan illusioner om den gamle KGB-agenten. Men efter den "humanitära" interventionen i Irak (med hundratusentals irakier som offer) och den syrianska dito, som gav oss demonerna i ISIS, så har min gamla moderata ryggmärgsreflexande stöd för USA:s geopolitik helt evaporerat. Trump säger America First, jag säger Sverige först, vilket i vissa avseenden är knutet till Europa först. Dock inte EU först. :-) Samtidigt hatten av för att du kallar "en spade för en spade"!

  SvaraRadera
 2. Tack, är inte alls överens om Putin i Ukraina (eller i Belarus). Man kan i mina ögon inte "stå på Rysslands sida" om man menar allvar med att hålla Sverige först. Kreml är ett getingbo av kriminella maktmänniskor som använder despoten i Minsk för att slå ner ens de blygsammaste rörelser för frihet.
  Putin behandlar med sina olika organisationer också sitt eget folk illa.Rättslösheten är total, dissidenter förgiftas, skjuts eller dödas på annat sätt.
  Nej, tvi fan för USA och Ryssland, två livsfarliga spelare på den ena jord vi har.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr tror jag att dina sista meningar besannas och det blir värre än vad vi kan tänka oss.

  SvaraRadera
 4. Dagens it-attack mot Coop. En i raden av it-attacker. Givetvis övningar utifrån risken att vi snart ramlar in i tredje världskriget. Jag bryr mig inte om den moraliska aspekten. Inga illusioner. Men - läs Peter Hitchens, som vi båda gillar - ryssar är många ggr som östeuropéer, bildade, ja, intellektuella, jämfört med Västeuropas skrämmande obildade massor. Dito USA. Allt du lägger Putin till last är förmodligen sant. Men om man ser till framtiden när du och jag är borta. Hellre att skurkstater dominerar, för det har de alltid gjort, än att våra efterkommande lever i ett slags Tarkovskij-aktigt nukleärt nåt, eller som i Mad Max med Mel Gibson. Eftersom ondskan alltid har övertaget och vi stackars små kaniner måste vara så listiga, hellre fred på Putins villkor än på djupstaten i västs. Okej, det är bara mina funderingar, men ändå.

  SvaraRadera
 5. Avbrott i matlagningen. Böcker, film, tavlor (har du varit på National Gallery i Edinburgh?), grubblerier om kosmos, musik - de enda avbrotten från alla depressiva attacker. Således ett par tips: sök på "film noir" på You Tube. Samt lyssna på denna häftiga video. Påminner om Brad Pitt som Jesse James i The assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford. https://www.youtube.com/watch?v=TXfpre4w540

  SvaraRadera
 6. USA har i alla fall en någorlunda fri press och ett valsystem som medger viss växling vid makten.
  Om vi i väst måste luta oss mot någon stormakt så vore det idiotiskt att välja bort Atlantpakten.
  Inom extremhögern finns numera en sorts romantisk föreställning att vi kommer att räddas av Ryssland mot det islamistiska hotet.
  Tro inte på det.
  Herrarna i Kreml är så korrupta att de kan sälja sina mödrar till högstbjudande till förmån för sina bankkonton i Schweiz.
  Lasse O

  SvaraRadera