onsdag 25 augusti 2021

Carl-Göran Ekerwald: Det som inte finns (Karneval förlag)

Ekerwalds bok med omslagsmotiv från Albrecht Dürer, 1506.
 

 

Att läsa Carl-Göran Ekerwald är alltid lärorikt. Men utöver det något så ovanligt som en dialog, ibland också en argumentation kring det han skriver.

 

Vid 98 års ålder utkommer han nu med en alldeles märkvärdig bok om tron, begreppet gud och hur det genom historien gestaltat sig i olika traditioner, religiösa såväl som uttalat anti-religiösa. Bokens andra avdelning är, som han skriver, ”ur egen fatabur” nedtecknade minnen av barndom och ungdom i religiösa och närbesläktade områden.

 

Normalt läser jag stora mängder litteratur. Men 2021 har hittills för mig präglats av nedslående sjukdomar och därmed nästan ingen läsning alls. Just därför vågar jag säga att Ekerwald lärde mig det igen! Nu var det roligt att läsa!

 

Nå, Ekerwald går rakt på sak när han inledningsvis resonerar kring det som inte finns till men ändå har sådan makt. Han jämför med pausen i musiken:

 

”Vad är en paus? Tystnad. Tomhet. I pausen finns inget innehåll.”

 

Via nollan, det bortglömda och hjärtslaget går han så vidare till den fråga som sedan präglar hela boken:

 

”Man har försökt anföra Guds frånvaro som bevis på hans existens. Man säger sig ’sakna’ honom. Kan man sakna det som inte finns.”

 

Egentligen behöver inte detta klassiska problem vara så svårt som det alltid framställs. Ekerwald menar nämligen att det finns en mycket god förklaring. Det är således intet.

 

Nu följer en rad resonemang om intet, genom Goethe, Rousseau, Lacan, Fridegård, Hauge, Pascal, Ekelund, Hermelin, Eckhart, Eliot, Houellebecq, Sjulsson, Bruno, Tyndale och Boenhoffer.

 

Hos dessa – men också andra – finner Ekerwald partikeln/själen, intuitionen, senapsfröet, det magnetiska, etc.

 

Men, säger han, ”det har inte med trosbekännelse eller religion att göra”. Påståendet växer ur en av Jesus första predikningar: ”Guds rike finns invärtes i er”. Bland de entusiastiska bibelläsarna finner han förstås norrmannen Hauge, men också Sara Lidman. Ekerwald är tryggt förankrad i de ord från Gamla testamentet som säger att ”Guds ande bor inne i människan”. 

 

Detta kan man också kalla samvete. Vi vet alla vad dåligt samvete är. När det ger sig till känna kan det hålla oss nattvakna, det gör oss oroliga och vi skäms. Det enda det dåliga samvetet kan leda till är bättring och ursäkter. Vardaglig visdom. Här blir den satt in i sitt historiska, mänskliga sammanhang. Är det dåliga samvetet också Guds ande inne i oss? Jag tror att det är just det Ekerwald säger oss.

 

Vilken glädje för en pojke som var med i Missionsförbundets ungdomsavdelning, som växte upp med en mamma i den församlingen och en pappa med rötterna i Frälsningsarmén och som i tonåren tackade för sig och gick ut i den värld där ”förnuftet” sades råda. 69 år gammal kan jag bara avrunda med att säga: jo, jag tackar jag. Förnuftets värld är dränkt i blod, i förföljelser, massakrer och folkmord. Inte sällan har de skett i religionens namn.

 

 

5 kommentarer:

  1. Enda Ekerwald-bok jag har är den om Shakespeare. Har för mig att denne framställs som katolik eller krypto-katolik. Emellertid läst en massa andra böcker av honom, bibliotekslån. (Nu citerar jag ur minnet.) Den första boken var nog "Diogenes tunna" (sic). En om Nietzsche. Säker på att jag lånat och läst fler, men kommer inte ihåg just nu och orkar inte googla. Däremot har jag - hur fascinerande och oemotståndliga Ekerwalds böcker än är - stört mig på att de är så propagandistiska. De används som bevis på att Ekerwalds egen livshållning är den bästa. Påminner om frikyrkliga böcker av Erik Sollerman vilka försöker leda i bevis att Napoleon och Einstein innerst inne insåg att kristendomen var sann. Precis som alkoholister som vill se alkoholister överallt och lesbianer som vill se andra lesbianer i heterosexuella kvinnor. Som om det skulle öka deras människovärde. Som vanligt för associativ, men hur som haver detta var min lilla reflektion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Propagandistiska? Har du läst Bo Cavefors essäsamlingar? Jag rekomenderar dom; därför att dom är absolut uppriktiga; fullständigt orädd! Men därför alltid intressanta. Tröttande propagandistiska? Ja! Vad sägs om en titel som (inte ironi); Negressens blåsvarta bröstvårtor och arabpojkens trånga stjärt. Dä du!

      Radera
    2. Bo I. Cavefors har inte utgivit någon sådan titel. Det är jag helt säker på. Kanske har du spånat eller bara driver med oss. Jag kände Cavefors personligen och har alla de titlar han själv gav ut under Svarta Fanor-epoken och därefter. Möjligen kan det ha varit en text i Svarta fanor som haft en sådan rubrik, men absolut ingen essäsamling.

      Radera
    3. Inte titel på essäsamling men essä i Agere Contra (2003).

      Peter Handberg i DN tyckte också propagandiskt men på samma gång intressant...

      Radera
    4. När man läser Cavefors texter förstår man snabbt (!), att författare som De Sade och George Bataille tillhör husgudarna; man tänker då; BC hade kunnat göra redan på 60 o 70-talet vad Carl-Mikael Edenborg gjorde på Vertigo sedan på nittio o tjugotal; ja ja det blev ju bra ändå!

      Radera