måndag 16 augusti 2021

"Han är nazist, men vilken fantastisk röst han har!"

Foto: Astrid Nydahl

När nu Afghanistans egentliga natur visat sig, med Talibanernas maktövertagande, kan vi väl påminna oss något om hur de totalitära ideologierna också här hemma ser ut. Någon väsentlig skillnad finns det inte, om man ser till praktiken och hanteringen av det mänskliga.

 

Klansamhällena har sina traditioner. De är i nio fall av tio blodiga. Det är bara att läsa på om de nationer i Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien som alltjämt styrs av klanens intressen.

 

Klanen lever kvar, också i exilen. Vi ser det ofta här i Sverige. Vi vet alla vad vi syftar på.

 

Talibanerna är mer representativa för sitt land, än vad någon vill medge eller inse. Den huvudstadskultur som utvecklats under ockupationsmaktens beskydd är varken representativ eller typisk. Den är västerlandet på afghansk mark.

 

De totalitära ideologierna har mycket gemensamt med klan- och stamkulturerna. Därför dessa påminnelserader, ur Göteborgsposten av Adam Cwejman:

 

"Till skillnad från nazismen som efter andra världskriget blev omöjlig i offentligheten och inom alla institutioner, kunde kommunismen och dess många förgreningar leta sig in på universiteten, i tidningarna och kultursfären. Där kunde aktivisterna i lugn och ro relativisera, förminska och förvrida de kommunistiska regimernas brott. Det gjorde att kommunismen i någon mån har varit salongsfähig i Sverige, eftersom dess brott konstant har omdefinierats och reviderats i historieskrivningen.

 

Att vara medlem i Sveriges oreformerade marxist-leninistiska parti utgör ingen skymf som omöjliggör en roll i det offentliga. Att folkkära personligheter, från Sven Wollter till Pia Sundhage, tillhör (och tillhörde) ett parti som ägnar sig åt historierevisionism rörande massmord uppmärksammas aldrig i hyllningsartiklarna. Deras partipolitiska tillhörighet som mest anses vara en kuriös detalj, inget att uppröras över.

 


Det är ingen som accepteras i offentligheten med brasklappen 'tja, han är nazist men vilken fantastisk röst han har!'. Det finns ingen fascist, högerextremist eller nazist vars politiska gärning eller bakgrund visas förståelse, 'han vill ju egentligen bara väl'".

 

2 kommentarer:

 1. Jag måste få städa klart, Kjell Albin Abrahamsson.

  SvaraRadera
 2. Problemet, eller vad man nu skall kalla det, är att Sovjetunionen slutligen stod på den sida som besegrade Tyskland. I och med det fick man mycket good-will och kunde påstå att man befriade förintelselägren i dåtidens Polen.
  Att de som befriades i många fall hamnade ur askan i elden valde väst att bortse ifrån.
  Det är därför som den kände och "folkkäre" skådespelaren från Göteborg på sin ålders höst aldrig får en enda kritisk fråga om sitt engagemang för stalinismen.
  Han stod ju på den rätta sidan mot Hitler. Alltså är han en god människa.

  Lasse O

  SvaraRadera