måndag 9 augusti 2021

Historia? "Värdegrunder"?

Foto: Astrid Nydahl
 


Ivar Arpis humor passar bra idag:

Antiken är trams. Vad har antiken någonsin gett oss? Grekland, Rom, Egypten, Persien - vad visste de om klimatet? Om värdegrunder? Hade de ens mänskliga rättigheter?!

Å andra sidan kanske alla skämt nu blir tagna för allvar. Sverige är som bekant en mycket seriös nation, vilket inte minst bevisas av tv-utbudet.

I ämnet historia har momentet ”forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700”, som nu lärs ut på högstadiet, strukits helt. Det innebär att antikens historia försvinner från undervisningen i grundskolan (...) Timmarna räcker inte till, säger Anna Westerholm, chef på Skolverkets läroplansavdelning, till SvD.

Tror man att någon håller ställningarna mot fördumningen tror man fel. Tror man att Skolverket skulle vara en sådan instans tror man ännu mer fel.

Varför läser man historia i skolan? Möjligen för att försöka lägga en aldrig så liten grund för framtida vuxna att stå på. Varför ska de ha en sådan grund? Därför att mänskligt handlande alltid handlar om kunskaper och lärdomar bakåt

Bort med det! In med mer lättlärt och lättsmält. Varför inte mer om allt det som rör sig i barn och ungdomars vardag utanför skolan?

PS: Ångerveckan här!

1 kommentar:

  1. Jag har för mig att de fick backa från det men var inte orolig, de kommer säkert på något sätt att minska det väsentliga och öka det värdelösa.

    SvaraRadera