onsdag 18 augusti 2021

Kristianstads sorgligaste plats

Mobilfoto: T.N.
 

I måndags tog jag käppen och gick en sväng utanför Kristianstads sorgligaste plats. Den gigantiska gallerian C4 - som nu svalt de flesta av centrumbutikerna - var mitt på dagen fylld av människor av alla de slag. I hamburgerbarerna satt unga muslimska kvinnor och matade sina små barn med hamburgersnacksen. Arabiskan blandades med danskan, tyskan och svenskan. Det är tyskarnas tur nu. De kör från Tyskland för att irra runt i C4. Den nästan fulla, stora parkeringsplatsen (bilden gör ingen rättvisa åt verkligheten), är en illuster blandning av just svenskt, danskt och tyskt. 

Vad är det de hittar där inne, som de inte hittar hemmavid? För mig är det en gåta. Men så besöker jag inte sådana ställen mer än i yttersta nödfall. Ju tommare stadskärnan blir, desto fler nödfall kan det bli. Det mesta jag behöver köper jag i Åhus, i matbutiken och på Apoteket Hjärtat.

Är det meningsfullt att beklaga sig över de gigantiska galleriorna? Inte det minsta. Men de fyller mig med sådan uppgivenhet, blandad med vrede, att jag måste påminna mig hur politikerklassen agerar, i det här fallet med att först ge klartecken för Galleria Boulevard i centrum, där det byggts för att täcka hela tre kvarter och också det står halvtomt. Det kallas logiskt för Berlinmuren. Och så ovan på det, ett klartecken för C4 som byggts på Hammarshus-marken, där en gång historia skrevs.

 

1 kommentar:

  1. Åh ja, "gallerier", jeg hader dem af et sandt hjerte. Jeg har altid et kamera hængende på maven med, så jeg føler, jeg har et formål med at være der.

    Jeg stødte første gang på dem i Singapore i 1973, de fandtes endnu ikke i København. Siden kom de og udryddede en stor del af de små butikker i centrum - "city" - som det nu hedder. Nu vil resten af de små butikker forsvinde som en følge af World Economic Forums Great Reset. I fremtiden vil ALT hvad vi foretager os finde sted på internettet. Vi vil ikke gå ud og møde hinanden på byens torv, som man har gjort i århundreder.

    Se f.eks. Europas største torv, Prato della Valle i Padova. Alt foregik her, man fik sine døtre gift og afholdt hestevæddeløb. Det var centrum i byerne i over tusinde år.

    SvaraRadera