söndag 15 augusti 2021

Taliban? Du menar student

Skärmdump, DN söndag förmiddag.
 

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans ṭālib (طالب) för "student"

Som bekant har studentrörelsen i Afghanistan ofattbara framgångar på bara en vecka. Är de ofattbara? Inte det minsta.

Talibanerna har härskat i landet förut. Det vet vi alla. Med 20 års västockupation av landet trodde vi kanske att Talibanrörelsen var marginell eller utrotad. Att så inte var fallet såg vi med de förkrossande och riksomfattande segrar den vann i stad efter stad, provins efter provins.

Det s.k. sekulära styret i Kabul har helt vilat på amerikansk och annan västerländsk vapenmakt. Styret var och är extremt korrumperat. DN skriver:

Helené Lackenbauer på FOI delar Anders Fänges bild om att Afghanistan försetts med enorma mängder pengar under de senaste 20 åren.

– Det är sådana ofattbara summor att det inte finns språk för det. Det har lagts pengar på organisationer, på staten för att kunna få ihop en statsapparat, det har varit resurser till att utveckla armén. De har fått otroligt stor hjälp. Men den stora frågan är: Hur har den afghanska regeringen förvaltat den här otroliga möjligheten som de har fått? Och det kan jag svara på: väldigt dåligt. Det är en enorm korruption, de har skott sig något ofantligt, säger Lackenbauer.

Hon tror att det korrupta systemet kan vara en del i varför talibanernas framfart i stora delar av landet har gått så snabbt.

– Det resulterar ju i att militärerna deserterar, de går över till andra sidan för det är inte värt att kämpa för en regering som ändå inte levererar den service de borde leverera. Regeringen har istället för att fundera på hur de ska leverera service till sitt folk och upprätthålla säkerheten i landet, ägnat sig åt interna konflikter. Det har varit otroliga konflikter, säger Helené Lackenbauer.

Styret faller naturligt mot denna bakgrund. Enligt en svensk regeringsrapport har folket inte det minsta förtroende för maktens herrar. De är herrar till 99%. Kvinnor som kommer till makten dödas rutinmässigt.

Vad väntar i Talibanernas nya era? Ni vet, jag vet. Hängningar, steningar, avhuggna lemmar, flickor förbjuds skolundervisning. Makten blir total, oförutsägbar och grym. Islamismen i sin värsta form litar bara på Koranen och sharia.

Allt vilade på USA:s närvaro. Det pompösa talet om "demokrati" var en luftbubbla som de korrupta kunde gömma sig i. Nu är det över - igen.

Ivar Arpi skriver:

Det finns en inbyggd motsägelsefullhet i det paradigm vi levt i så länge. Å ena sidan förväntas väst, med USA i spetsen, agera världspolis när brott mot mänskligheten begås, å andra sidan ska man inte ta för mycket kontroll över landet där det sker, eftersom det återuppväcker minnen av kolonialism och imperialism. Ingen vill se ett världsimperium, men många tycks förvänta sig en snäll världspolis.  

Jag skulle försiktigt vilja lyfta tanken att vi just nu ser slutet på en era, i och med utträdet ur Afghanistan. Åtminstone från 1970-talet och framåt har vi levt med föreställningen att västvärlden (i alla fall enligt många västerlänningar) har en moralisk plikt att ingripa när mänskliga rättigheter kränks, oavsett var det sker och under vilka omständigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar