fredag 20 augusti 2021

Till frågan om "befrielsen"

Foto: Astrid Nydahl
 

Är Talibanernas maktövertagande en befrielse för Afghanistans alla olika folk och klaner? Det är en fråga de lärde kan tvista om i tjugo år till. Ja, 99% av folken där vill ha sharia-lagar. Då måste det väl vara en befrielse?

Ack ja. Röda khmerernas maktövertagande i Kampuchea/Kambodja var också en befrielse. Miljoner människor slapp leva vidare. De var lyckliga när de drevs ut ur huvudstaden för att gräva. Resten vet vi. Efter Pol Pot kom något som i bästa fall kan beskrivas som ett mini-thailändsk turistparadis med barnprostitution och västerländsk exploatering av fabrikernas folk (det är ju till oss de syr kläderna).

Är motsatsen till dessa befrielser beroendet av en ockupant? En väststödd administration bestående av tjuvar och bedragare. Frågan är fri.


***


I Bulletin skriver Per Brinkemo:

Bakom begreppet ”afghaner” döljer sig fyra större etniska grupper – pashtuner, tadzjiker, uzbeker och hazarer. Samt ytterligare cirka 35 minoriteter. Den absolut största gruppen i ”landet” - pashtunerna – kan dessutom delas in i undergrupper. Pashtunerna består av ett sextiotal stammar som i sin tur är indelade i klaner, subklaner och patriarkala storfamiljer.

Det är ur den pashtunska befolkningen som talibanerna uppstått.

Idén att västvärlden skulle kunna, oavsett hur mycket militärteknik, information och pengar som investeras i Afghanistan, skapa ett demokratiskt ”land” av det är helt verklighetsfrånvänd. En känsla av ett gemensamt ”vi” kan inte kommenderas fram. Och utan detta ”vi”, en känsla för något gemensamt, göds korruption.

5 kommentarer:

 1. Tag seden dit du kommer." Eller det mer sofistikerade: "When in Rome do as the Roman do"! Vi skall icke anpassa oss till främmande kulturer. Om vår inte duger för utlänningar, säger vi snällt till dem att lämna landet och inte komma tillbaka. P.S. Detta gäller även västerländska ockupationsarméer. Försök inte tvinga afghanerna att praktisera vår kultur. Låt dem vara afghaner. På hemmaplan!

  SvaraRadera
 2. Post Scriptum: Din bok "Identitär" streckläses av under- (över-) tecknad. Hur som haver, ditt magnum opus. För att den är så professionellt skriven, redigerad, etc. I och för sig anade jag det. Här har vi en autodidakt med talang för skrivande (Olof Lagercrantz avhandlar betydelsen av den talangen i sin underbara lilla skrift "Om konsten att läsa och skriva" - eller om det var tvärtom. Har den i ännu en upplaga, men orkar inte resa mig och leta just nu, så det där citatet rätt eller fel får duga.)

  Orättvisan i att du är persona non grata numera i "finrummets" avisor gjorde mig så ledsen igår kväll att jag faktiskt nästan tog till lipen.

  Livet är så jävla orättvist. Hur som haver, köpt två pennor för att kunna understryka saker jag vill citera ur "Identitär".

  Avslutningsvis: den påminner mig om min ungdoms journalistiska reportage i bokform, framför allt Björn Kumms fantastiska och sympatiska "Goldwaters USA", som trots Kumms vänstersympatier, är ett paradexempel på äkta och någorlunda opartisk journalistik. Är i besittning av mitt andra ex via underbara Bokborsen.se

  Med tanke på min självkännedom (tre år äldre än dig/du), så kommer jag att återkomma till "Idenitär" när jag läst klart - förmodligen i morgon.

  SvaraRadera
 3. Varför läser ej politiker på?
  Verkar vansinne att ens sticka lilltån i dylik smörja...

  SvaraRadera
 4. Nu är boken nedkladdad med understrykningar och marginalanteckningar för framtida referenser. Den är med modernt språkbruk "overkligt" bra. Gud, alltså, så in i helvete bra! Inser ens författaren hur bra? Eller hur relevant? Som bibliofil sen tidiga tonår så har jag kanske en topplista på 100 bästa, men "Identitär" hör hemma där. Förlåt mitt missionerande tonfall. Men när jag blir entusiastisk, så blir jag så här översvallande. Tips till intresserade; kolla Bokborsen.se!

  SvaraRadera