torsdag 9 september 2021

Den läsande människans höst

Fyra böcker för hösten. Mobilfoto: T.N.
 

Jag får tacka Carl-Göran Ekerwald. Det var han som lockade mig tillbaka till läsandet. När jag öppnade hans nya bok, Det som inte finns, kunde jag inte stänga den. Det ledde sedan till att jag började läsa Kirsten Thorups nya roman, Indtil vanvidt, indtil døden, som är en mästerlig tegelsten om livet i nazityskland (tack Per!).

Och så rasslade det till i brevlådan. Höstläsningen är definitivt här! Samma dag kom Anna Wahlgrens stora självbiografiska bok Livstycken - en vänbok, Vivian Ettings Margrete 1, Søren Ulrich Thomsens Store Kongensgade 23 och J.M.G. Le Clézios Sång till Bretagne/ Barnet och kriget.

Direkt efter Thorup läser jag Anna Wahlgrens. Vill man bekanta sig med hennes livsberättelse ska man inte tveka. Den är så mycket intressantare än allt skvaller. Inte minst hennes minnen av dottern Sara Danius är gripande - dem har jag redan läst.

Sedan kommer Le Clézio. Jag har lovat mig själv att försöka ha en recension klar till utgivningsdagen på måndag.


2 kommentarer:

  1. Har du upptäckt denna lärda, personliga och humoristiska bibliofila kanal? https://www.youtube.com/watch?v=U217y0b5Zuc

    SvaraRadera
  2. Ja du, C G Ekerwald som var min granne i många år uppe i Hoverberg, Jämtland och som var min älskade lärare under tre år i realskolan- HAN såg till att jag blev en bokslukare och tänkare samt lite skrivare... Han är fortfarande så speciell -jag brukar träffa honom nästan varje sommar när jag besöker Jämtland, då får jag alltid en stor kram. Har självklart varit på flera av hans föreläsningar här i Stockholm. Minns att han var så stolt när min syster doktorerade i historia: "Amatör eller professionist?" (2005) Han gav oss alla rätt start in i vuxen livet.

    SvaraRadera