söndag 26 september 2021

Mångkulturens kollaps

Foto: Astrid Nydahl
 

Här ute har vi suttit otaliga gånger under sommaren. Idag strålade solen mot oss, det var helt vindstilla.

Spåren av den "moderna" mångkulturen är likadana varje morgon. Sönderslagna saker, glasskärvor överallt.

Dan Korn skriver i Bulletin:

Mångkulturella stater, som Habsburgska imperiet och Osmanska riket, gav visserligen stora friheter åt minoriteter, men de var diktaturer. Om en demokrati skall fungera måste det finnas en viss grundläggande enighet och samhörighetskänsla mellan människor. Demokrati förekommer bara i nationalstater. Människor som tillhör minoriteterna kan känna stark lojalitet och sympati för majoritetskulturen, samtidigt som de själva mer eller mindre väljer att stå utanför. Detta ser vi i länder som exempelvis Storbritannien och Frankrike där stora invandrargrupper kommer från ländernas gamla kolonier och ofta har stor respekt för och kärlek till kolonialmakternas litteratur, historia och inte minst sport. Man kunde tycka att de borde hata det, med tanke på hur historien sett ut, men verkligheten talar ett annat språk.

Mångkulturalismen har blivit en ideologi alltmer vid vägs ände när de stora problemen med massinvandring blivit uppenbara. Men problemen hänger till stor del samman med förnekelsen av kulturella skillnader, som man därför inte gör något åt. Så var inte tanken från början. Vad de tidiga mångkulturalisterna dock inte tänkte på var att också majoriteten har rätt till sin kultur och sitt kulturarv och att denna kultur är en språngbräda in i samhället och innebär verklig integration. Då var det nämligen så självklart att det var på det viset, att man inte behövde tala om det.

Så är det inte längre. Nu behövs majoritetens kultur på ett tydligare sätt. Och det behöver inte innebära en motsättning till minoriteters frihet.


1 kommentar:

  1. Korn har rätt, men hur ska vi ta oss ur det vi har försatt oss i? Hade vi haft gott om jobb så hade saken varit en annan, men nu är Sverige mest en förvaringsplats för människor som aldrig lär absorberas i landet.

    SvaraRadera