torsdag 2 september 2021

Polskt nödläge. Varför?

Skärmdump från polsk-belarusiska gränsen.
 

Ett TT-telegram:

Nödläget kommer att vara i kraft i 30 dagar, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki, och införs som ett svar på det ökade antalet illegala gränsöverträdelser. För en vecka sedan meddelade regeringen i Warszawa att ett 2,5 meter högt stängsel ska byggas för att stoppa flyktingar och migranter.

De senaste månaderna har tusentals migranter – de flesta från Mellanöstern – korsat EU:s gränser illegalt. Medlemsstaterna Estland, Lettland, Litauen och Polen gick tidigare i augusti ut med ett gemensamt uttalande som slog fast att det hela är regisserat av den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko, som hämnd för att EU har infört sanktioner mot Belarus.

Läser man bara korta telegram kan man inte riktigt förstå det som pågår. Turkiets ledare och diktator Erdogan har länge använt migrantmassorna som ett vapen mot Europa. Det är precis det som gangstern i Minsk har bestämt sig för att göra.

Sedan Lukasjenko höll sitt skandalval och utropade sig själv till ledare har dramatiken i landet gått i vågor. Stora demonstrationer möttes först av naket våld. Därefter började regimen plocka enskilda individer, både de mest betydelsefulla och sådana som varit dolda för offentligheten men betytt mycket för motståndet.

Lukasjenko har inte fler vapen nu. Han har Putin i ryggen och kan till och med kapa flygplan för att gripa folk, men gentemot Europa har han endast samma smutsiga metod som Erdogan.

Vi vet vad som väntar runt hörnet. Hade Europas nationer haft normala gränsregler hade vi alla kunnat skydda oss bättre. Men med EU-öppna gränser kan vi inte det. Därför agerar polackerna som de gör.

1 kommentar:

  1. Intressant att TT skrivit en någorlunda balanserad artikel om Polens politik. Eljest brukar Polens politik i svenska ögon vara lika förkastlig som Ungerns och Israels.
    Lasse O

    SvaraRadera