söndag 5 december 2021

Bernur om AMB-boken

Foto: Hideo Matsumoto
 

Björn Kohlström driver litteraturbloggen Bernur. För sin gärning har han nyligen belönats med Madeleine Gustafssons kritikerpris.

I dag skriver han om min utgåva av Anne-Marie Berglunds brev. Hela recensionen kan du läsa här hos honom.

Här endast ett utdrag:

En av sorgerna är att flera av de planerade bokprojekten avbryts. Därför avstannade produktionen under 2000-talet. Det handlar om att inte vare sig kunna eller våga skriva, liksom att inte tåla sin egen skrift. Att skriva blir skambelagt. Problemet med det skadliga livet är att det blir skadligt först när det är för sent, det vill säga att effekterna inte visar sig förrän du borde ha ändrat riktning. ”Stressen och spriten” som hon själv anger blir del av det destruktiva. Det är sorglig läsning, men allt bärs av en okuvlig optimism trots allt. För så är det nu med optimismen, att den inte låter sig hejdas. Mycket kan sägas om Berglund och den livssyn hon uttrycker här, men hon gnäller aldrig: ”Ha ont i ett knä – det är inte sjukdom. Sömnlöshet, svårmod, rädsla – det är inte sjukdom det är existens.” 

 

Det liknar en självbiografi, och det är generöst med drygt 300 sidor litteratur av denna kaliber, och plötsligt kan man förlika sig med att det inte blev fler böcker under den period som avses, 1996-2020. För här är den till slut, ännu en klenod att – nej, inte hamna i magasinen, utan att ställa på en prominent plats i allas bokhyllor.

1 kommentar:

  1. Tack Bernur för denna fina recension av en viktig bok, som jag läser just nu!

    SvaraRadera